top of page

KERHOTOIMINTA

 

Tarjoamme ilmailun ystäville toimintaa ja tapahtumia Porvoon seudulla. Harrastustoiminnan painopiste on monipuolisesti erilaisissa lentävissä pienoismalleissa aina radio-ohjattavista lentokoneista helikoptereihin ja multikoptereista raketteihin. Myös yleisilmailu on osa tapahtumia ja ohjelmaa.

Kerhon tehtävä on edistää harrastustoimintaa alueellisesti ja luoda jäsenilleen hyvät sekä turvalliset puitteet harrastamiselle. Ennen kaikkea olemme ilmailun ystävien mukava yhteisö. Tule mukaan ja löydä oma ilmailun ilosi! 

LENNOKIT HARRASTUKSENA

 

Lennokit ovat ilmailun monipuolisin laji ja se sopii kaiken ikäisille. Nuorille ja vanhemmille harrastus tarjoaa monipuolisesti lentämisen iloa ja mukavaa askartelua.

”Lennokit” sanaa käytämme yleisterminä, joka toiminnassamme kattaa kaikenlaiset lentävät pienoislaitteet. Lennokkeja on pienistä sähkölennokeista aina isoihin polttomoottorikoneisiin ja helikoptereista muihin lentolaitteisiin. Erittäin voimakkaasti kehittyvänä laiteryhmänä on erilaiset moniroottorikopterit eli dronet. Lennokkeja saa valmiina rakennussarjoina alan erikoisliikkeistä.

Kerhosta saat tukea ja koulutusta harrastuksen aloittamiselle. 

JÄSENYYS

 

Kerhon jäsenenä pääset osallistumaan kaikkeen kerhon toimintaan ja tapahtumiin. Saat tukea ja koulutusta yksilöllisen tarpeesi mukaan. Käytössäsi on iso lennokkikenttä hyvien kulkuyhteyksien varrella. Jäsenet ovat lisäksi vakuutettu kerhon toimesta lennokkivahinkojen varalle. Parasta jäsenyydessä on kuitenkin hyvä ja turvallinen alku harrastukselle sekä uudet ystävät!

Liity mukaan ottamalla yhteyttä kerhoon (ks. yhteystiedot). Kerhon vastuuhenkilöt kertovat lisää toiminnasta ja jäsenyydestä. Jos olet miettimässä harrastuksen aloittamista, voit myös tulla ensin tutustumaan toimintaan.

Jäsenille on vuosittainen jäsenmaksu, jonka suuruudesta päättää vuosikokous. Voimassaolevan jäsenmaksun ja maksutiedot löydät www-sivulta. Alkeiskoulutus sisältyy jäsenyyteen!

Kerhon jäsenet sitoutuvat toimimaan yhdistyksen sääntöjen ja turvallisuusohjeiden mukaisesti. Porvoon Ilmailukerho ry on Suomen Ilmailuliiton jäsenyhdistys. 

SIL 16 näyttötutkinto

Porvoon ilmailukerhossa voi suorittaa Ilmailuliiton SIL 16 näyttötutkintoja. SIL 16 on lennättäjän lupakirja, joka mahdollistaa liiton jäsenelle monipuolisemman harrastustoiminnan mahdollisuudet, kun haluatte harrastaa lennätyspaikkojen ulkopuolella ja toteuttaminen vaatii avoimen kategorian rajoituksista poikkeamista. Lisätietoa luvasta ja sen mahdollisuuksista löytyy www.lennokkimaarays.fi osoitteesta.

LENNOKKIKENTTÄ 

 

Hyvä lennätyspaikka on oleellinen osa harrastuksemme edellytyksistä. Kerholla on Porvoon Kuninkaanportissa oma lennokkikenttä, joka tarjoaa erinomaiset puitteet hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden lähellä.

 

Lennokkikenttä on iso ja tasainen nurmialue Kiialan peltojen vieressä. Sijainti tarjoaa reilusti tilaa useaan suuntaan. Kentälle on hyvä tieyhteys, parkkipaikat ja varikkoalue pöytineen. Kentän sijainnin ja ajo-ohjeet löydät oheisesta kartasta

 

Kentän käyttö edellyttää kerhon jäsenyyttä ja turvallisuuskoulutuksen suorittamista. Kerhon jäsenet on erikseen vastuuvakuutettu kerhon toimesta ja yhteisillä pelisäännöillä haluamme varmistaa turvallisen toiminnan. Satunnaiset vierailijat ovat myös tervetulleita kentälle lennättämään ilman erillistä korvausta mutta se tulee tapahtua kerholaisen seurassa, joka vastaa että lennättäjällä riittävä vakuutusturva sekä toiminta tapahtuu turvallisuusohjeiden mukaisesti.

 

Kentän ylläpito tapahtuu talkooperiaatteella kerholaisten toimesta. Käytännössä pidämme kerran vuodessa kenttätalkoot ja aktiiviset kentän käyttäjät hoitavat nurmikon leikkuun vuoroissa

(n. 1krt/kesä/jäsen).

 

Kentälle voi tulla tutustumaan harrastukseen ja kerhotoimintaan. Kannattaa ottaa yhteyttä kerhon vastuuhenkilöön ja sopia tapaaminen kentälle – näin saat kattavan kuvan toiminnasta. Turvallisuussyistä yleisön on pysyttävä parkkialueen läheisyydessä. Kenttäalueelle pääsevät vain lennättäjät ja heidän avustajansa.

 

Kentän käyttö muuhun kuin lennokkien lennättämiseen on ehdottomasti kielletty niin turvallisuussyistä kuin kentän herkän nurmipinnan suojelemiseksi.

Mäntsälän kentän kalustoa.JPG
Bosgard lennokkikenttä.jpg

DRONE RATA JA YLÄKENTTÄ

 

Lennokkiharrastus on laitteiden osalta monipuolistunut vahvasti erilaisten moniroottorikoptereiden (ns. drone) kehityksen myötä. Ilmailukerho päätti vuosina 2016-2017 panostaa merkittävästi myös uusien harrastajaryhmien sekä -laitteiden toimintaedellytyksiin laajentamalla kenttäaluetta.

Lennokkikentän vieressä on myös drone harrastajille oma rata-alue sekä samassa yhteydessä pienempi yläkenttä kaikille pyöriväsiipisille. Yläkenttä ja drone rata tarjoavat loistavat puitteet harjoitteluun sekä monipuoliseen rata-ajoon.

Drone radan ja yläkentän käyttöön pätevät samat yleisohjeet sekä -edellytykset kuin lennokkikentällä. Niiden käyttö mm. edellyttää kerhon jäsenyyttä sekä turvallisuuskoulutuksen suorittamista.

MÄNTSÄLÄN LENTOKENTTÄ

Porvoon Ilmailukerho toimii myös Mäntsälän lentokentällä, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ilmailuun. Lentokenttä on erityisesti isojen lennokkien harrastajien suosiossa. 

 

Kentän käyttö edellyttää kerhon jäsenyyttä ja turvallisuuskoulutuksen suorittamista. Lentokentällä toimiminen vaatii erityistä huolellisuutta harrastajilta ja kerhon jäsenet on erikseen vastuuvakuutettu kerhon toimesta. 

 

Kentän ylläpito tapahtuu talkooperiaatteella kerholaisten toimesta. Käytännössä aktiiviset kentän käyttäjät hoitavat nurmikon leikkuun vuoroissa (n. 1-2 krt/kesä/jäsen).

 

Kentälle voi myös tulla tutustumaan harrastukseen ja kerhotoimintaan sopimalla vierailuajan - ota yhteyttä kerhoon. 

Bosgårdin Lennokkikenttä
Kenttä sijaitsee kauniin Bosgårdin kartanon mailla ja on aikoinaan toiminut kerhon pääasiallisena harrastuspaikkana ennen toiminnan laajentumista. Kenttä on vain kerholaisille ja sen käytöstä tulee sopia erikseen kenttäpäällikkö Kaarlo Schildtin kanssa

HALLINTO

 

Yhdistyksen tehtävänä on luoda jäsenilleen hyvät puitteet harrastamiselle ja edistää toimintaa alueellisesti. Yhdistyksen toimintaa ohjaa sen säännöt ja merkittävät päätökset tehdään jäsenistön toimesta vuosikokouksessa helmikuussa. 

 

Yhdistyksen luottamustoimiin valitaan jäsenistön keskuudesta henkilöt kahden vuoden välein vaaleilla. Yhdistyksen hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kolme jäsentä. Muita luottamustehtäviä on hallituksen varajäsenet, toiminnan tarkastajat, sihteeri, rahastonhoitaja, kenttämestari ja verkkoviestintävastaava. Luottamustoimista ei makseta palkkaa tai palkkiota.

KERHON HISTORIA

 

Kerho on perustettu vuonna 1973 aluksi Nesteen Ilmailukerhona ja 1976 toiminta laajeni sekä nimi muuttui Porvoon Ilmailukerhoksi. Seuraavina vuosina toiminta kehittyi voimakkaasti mm. omien kerhotilojen ja ilmailunäyttelyiden myötä. Jäsenmäärä kasvoi yli sataan, josta merkittävä osa tuli juniorityön ja lennokkiharrastuksen kautta.

 

80- luvulla kerholle hankittiin purjekone Ka6 ja FALKE moottoripurjehtija ja lennokkien harrastajat saivat oman kenttäalueensa Porvoon lähistöltä. 90-luvulla kerholle hankittiin ultrakevyt lentokone Beaver RX550. Lentotoiminta kuitenkin hiipui hiljalleen vuosikymmenen loppuun mennessä sekä harrastajien määrä väheni kaupungin kerhotilojen menettämisen myötä. Aktiivinen lennokkitoiminta kerhossa jatkui kuitenkin edelleen.

 

2000-luvun alusta kerhotoiminta alkoi jälleen kasvaa erityisesti uusien lennokkiharrastajien myötä. Nykyään kerhossa on Suomen toiseksi suurin lennokkikerho ja toiminta kasvaa joka vuosi.

KIIALAN KENTTÄ

Porvoon Ilmailukerho perusti lennokkikentän Kiialan pellolle 80- luvun puolivälissä. Tämä oli toinen talkoovoimin tehty kenttä ensimmäisen Ernestasin kentän jälkeen

Videolla näkyy Kiialan kentän kenttäalue joka on melkein samalla paikalla kuin nykyinen kerhon Kuninkaanportin kenttä.

Tämä video on kuvattu arvioni mukaan vuonna -93. Siinä ovat lennättäjinä Markku, Tomppa sekä Bo. Kenttää käytti myös Manu laskeutumalla sinne omalla Beawer- ultrakevyellä koneella -89 ja -91. Kentän käyttö loppui 90- luvun puolivälissä.

ULTRAKEVYT KONE BEAVER RX 550

Porvoon Ilmailukerho hankki oman ultrakevyen koneen Beaver RX550 vuonna 1990. Beaver oli kerhon käytössä seitsemän vuotta. Ultrakevyt myytiin huhtikuussa -97 vähäisen käytön ja huoltotilan puutteessa.

Seuraavan videon olen kuvannut arvioni mukaan -93 Mäntsälässä yksityisellä kentällä. Videolla konetta lennättää Jorma, sekä mukana on porukassa Jorma, Teuvo, Tomppa ja Eija.

Tomppa 

bottom of page